Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
CyprusAid - Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Χώρες Συνεργασίας - Τεχνική Βοήθεια

Από το 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει κάθε χρόνο αριθμό υποτροφιών μικρής και μεγάλης διάρκειας για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από Ακαδημαϊκά Ινστιτούτα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή/και Πανεπιστήμια στην Κύπρο, μέσα στα πλαίσια του Σχεδίου Τεχνικής Βοήθειας. Σημειώνεται ότι η προσφορά των υποτροφιών γίνεται πάντοτε σε διμερή βάση (δηλαδή από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση) και μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι τομείς σπουδών που προσφέρονται είναι ο Τουρισμός, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσια Διοίκηση και Δασοκομία, τομείς στους οποίους η Κύπρος έχει αναπτύξει εξειδίκευση. Επισημαίνεται ότι οι υποτροφίες μικρής διάρκειας προσφέρονται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αίτημα από τρίτη χώρα για εκπαίδευση σε συγκεκριμένο τομέα που υπάρχει εξειδίκευση στην Κύπρο.

Επισημαίνεται ότι οι χώρες προς τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει τεχνική βοήθεια, για συμμετοχή σε προγράμματα μακράς διάρκειας, είναι οι ακόλουθες:

 1. Αζερμπαιζάν
 2. Αρμενία
 3. Βοσνία - Ερζεγοβίνη
 4. Γεωργία
 5. Γκάμπια
 6. Ινδονησία
 7. Ιράν
 8. Καζακστάν
 9. Κυργυστάν
 10. Μολδαβία
 11. Μπαγκλαντέζ
 12. Ουζμπεκιστάν
 13. Πακιστάν
 14. Σουδάν
 15. Τατζικιστάν

Οι πιο πάνω χώρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιλέξιμων χωρών για αναπτυξιακή βοήθεια του Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD DAC List of ODA Recipients).

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Τεχνικής Βοήθειας έχει προσωρινά αναβληθεί.

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Υπουργείο Εξωτερικών