Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
CyprusAid - Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική για Αναπτυξιακή Βοήθεια


Με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία επαναπροσδιόρισε την πολιτική της για την αναπτυξιακή συνεργασία προς ευθυγράμμιση με την πολιτική και προτεραιότητες της Ε.Ε σ’ αυτό τον τομέα.

Προσπάθεια της CyprusAid είναι η παραχώρηση όσο το δυνατό πιο αποδοτικής και στοχευμένης βοήθειας προς μεγιστοποίηση των ωφελημάτων των συνεργαζόμενων χωρών. Η «Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική για την περίοδο 2006-2010» συνοψίζει αυτούς τους στόχους ως εξής:

  • Επικέντρωση στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και ειδικά στην εξάλειψη της φτώχειας
  • Bελτίωση της αποτελεσματικότητας της αναπτυξιακής βοήθειας
  • Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • Συνεργασία με άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ και Διεθνείς Οργανισμούς για παροχή αναπτυξιακής βοήθειας προς τρίτες χώρες
  • Σταδιακή αύξηση του μέρους του εθνικού προϋπολογισμού που προσφέρεται σαν αναπτυξιακή βοήθεια σύμφωνα και με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι της «Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής για Αναπτυξιακή Βοήθειας» όπως έχουν υιοθετηθεί για την περίοδο 2006-2010, εξακολουθούν να ισχύουν και για την περίοδο 2011-2015. Η μόνη διαφοροποίηση που ισχύει για την νέα περίοδο (2011-2015), είναι ότι στην λίστα χωρών προς τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια έχει προστεθεί επίσης ο Λίβανος και η Βοσνία Ερζεγοβίνη καθώς επίσης και ότι η λίστα χωρών που λαμβάνουν τεχνική βοήθεια έχει διαφοροποιηθεί ως ακολούθως: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαγκλαντές, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γκάμπια, Γεωργία, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Πακιστάν, Σουδάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν.

No documents foundΚυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Υπουργείο Εξωτερικών