Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
CyprusAid - Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τομείς και χώρες προτεραιότητας

ΤΟΜΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η αναπτυξιακή βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας διοχετεύεται σε τομείς όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και τεχνογνωσία και παραχωρείται με κύριο σκοπό την ικανοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Οι συγκεκριμένοι τομείς υποδιαιρούνται σε τρεις κατηγορίες:

  • Κοινωνικοί τομείς και τομείς υπηρεσιών: Υγεία, Εκπαίδευση, Τουρισμός, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού κλπ.
  • Ανάπτυξη έργων υποδομής: Κατασκευή δρόμων, φραγμάτων, αποχετευτικών συστημάτων, συστημάτων άρδευσης, Δημιουργία υποδομής για ηλιακή ενέργεια, Δασοκομία, Μηχανική, Τηλεπικοινωνίες κλπ.
  • Περιβάλλον: Στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές η διεθνής κοινότητα αποφάσισε (Συμφωνία της Κοπεγχάγης) τη στήριξη πρωτοβουλίας άμεσης χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία προσεγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την περίοδο 2010-2012, με ισόρροπη κατανομή μεταξύ των επιδιώξεων του περιορισμού και της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου καθόρισε την συνεισφορά της Ε.Ε. και των Κρατών μελών της σε €2,4 δισεκ. ετησίως για την περίοδο 2010-2012. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύτηκε με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια να συνεισφέρει €1,8 εκ. για την περίοδο αυτή, σε έργα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η CyprusAid μετά από μελέτη των επιλογών Ταμείων και Οργανισμών που υλοποιούν έργα για τις κλιματικές αλλαγές, αποφάσισε όπως για την διοχέτευση της πιο πάνω βοήθειας, προωθήσει συνεργασία με το “Global Climate Change Alliance-GCCA” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το 2010, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χρηματοδοτήσει το έργο “Building Climate Resilience in Nepal”, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε €19.400.000 (Ευρωπαϊκή Ένωση: €8.000.000, Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου €10,800,000 και Κυπριακή Δημοκρατία €600,000). Για το 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χρηματοδοτήσει το έργο “Climate Change Adaptation and Sustainable Land Management in the Eastern Caribbean”, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε €10.600.000 (Ευρωπαϊκή Ένωση: €10.000.000 και Κυπριακή Δημοκρατία €600,000). Το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να διαπραγματευτεί με το GCCA για τη χρηματοδότηση ενός τρίτου έργου, με σκοπό τη διοχέτευση της τρίτης δόσης των €600.000 και την πλήρη ικανοποίηση της δέσμευσης για χρηματοδότηση έργων στον τομέα των κλιματικών αλλαγών συνολικής αξίας €1.8 εκ.ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Η αναπτυξιακή βοήθεια που παραχωρείται από τη CyprusAid κατευθύνεται προς ένα μικρό αριθμό χωρών όπου η Κύπρος χρηματοδοτεί μεσαίας και μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά έργα και προς μια μεγαλύτερη ομάδα χωρών προς τις οποίες παραχωρείται κυρίως τεχνική βοήθεια στη μορφή υποτροφιών. Αυτό επιτρέπει τη συγκέντρωση της βοήθειας προς αποφυγή αχρείαστης σπατάλης πόρων και διασφαλίζει την αποτελεσματική παροχή της βοήθειας. Όλες οι χώρες προς τις οποίες παραχωρείται αναπτυξιακή βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των επιλέξιμων για αναπτυξιακή βοήθεια χωρών, ο οποίος έχει καταρτιστεί από την Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας (Development Assistance Committee - DAC) του Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD).


Οι δυο ομάδες ληπτριών χωρών είναι οι ακόλουθες:
  • Χώρες υλοποίησης αναπτυξιακών έργων: Αίγυπτος, Αυτόνομες Παλαιστινιακές Περιοχές, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Λεσόθο, Λίβανος, Μάλι, Υεμένη.
  • Χώρες παραχώρησης τεχνικής βοήθειας: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Γκάμπια, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Σουδάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Υπουργείο Εξωτερικών